Mjölkstockning

Man kan råka ut för mjölkstockning när som helst under amningsperioden. Håll brösten varma, bra BH som inte klämmer. Se till att barnet tömmer bröstet vid varje amning, eller pumpa ur.

Om olyckan ända är framme och man fått mjölkstockning, bröstet är hårt på ena ellar andra sidan, man har smärta, känner sig febrig, då är det hög tid att åtgärda så snabbt som möjligt. Värme på bröstet, en varmvattenpåse i en handuk, läggs på det onda bröstet. Man kan duscha eller sätta sig framför ugnen eller brasa om sådan finnes. Massera med lite olja på bröstet och försök att pumpa ur, antingen mjölka för hand eller med bröstpump. Det kan ta en stund men försök att inte ge upp!
Blir det för besvärligt och det ser ut att övergå till bröstböld så kontakta din husläkare.

Ibland har man så mycket mjölk så barnet hinner inte att svälja utan det sätter i halsen och rinner utanför munnen. Då är det bra att pumpa ur första mjölken. Obs spara den, Kan vara bra att ha till senare tillfälle. Det blir lättare för barnet att suga när bröstvårtan inte är så hård.

Vid urmjölkning - ställ slattarna i kylen och häll ihop på kvällen, Sätt datum på! Det går bra att förvara mjölken i plastpåse. Håller sig i frysrn i 6 månader. När man skall värma den vid senare tillfälle kan man lägga påsen i varmt vatten och tina, klippa ett litet hål i nederkanten och hälla i t ex nappflaska. Bra att ha om mamman behöver vila någon natt och pappan eller annan skall ta hand om bebisen.

Du som har mycket mjölk, sälj den till sjukhusen. Amningshjälpen eller BVCsköterskan på din ort vet vart su skall vända dig.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0